Alçı Nasıl Yapılır?

Evde Alçı Sıvası Nasıl Yapılır?

Evde alçı sıvası tekniklerine dikkat edildiğinde kolayca yapılabilir sıva işlemlerindendir. Tuğla veya taş duvar gibi kagir yüzeyler üstünü düzeltmek için alçı sıva uygulaması yapılır. Alçı sıvası yapmadan önce alçı uygulanacak olan yüzeyin üzerinde yer alan çapaklar temizlenir, toz ve kirler arındırılır. Temiz bir yüzey elde edilir. Kuru ve sıcak olan yüzeyler ıslatılır. Yüzeylerde pürüz olması tutunmayı arttırmak için idealdir. Çentikleme işlemi için keser kullanılabilir. Su, çimento ve kum karışımı ile yüzeye serpme uygulanır. Duvar yüzeyinde alçının tutunmasına engel olan çatlak ve delik varsa bunlar alçı öncesinden tamir edilir. Değişik malzemelerin birleştiği yerlerdeki çatlak risklerini önlemek için 30 cm genişliğinde olan sıva filesi birleşim yerini ortalayacak biçimde sıva harcı üzerine uygulanır. Spatula yardımıyla alçıyı istenilen yüzeye düzgün şekilde uygulamaya çalışın. Ano çıtaları 120 ve 200 cm aralıklarında sıva uygulanacak alana yapıştırılır. Sıva profili kesilir. Köşe profilleri teraziye alınır. Alçı harcı aşağıdan yukarıya doğru uygulanır. Duvar yüzeyi bu yöntemlerle en iyi şekilde kapatılır. Aliminyum bıçak yardımıyla aşağıdan yukarıya olacak şekilde mastar ano çıtalarına bastırılarak çekilir. Fazla gelen sıva mala yardımıyla alınır. Fazla alınan harç ile yüzeyde kalan boşlukları doldurun. Mastar işlemi uygulanır. Alçı sertleştikten sonra ano çıtaları çıkarılır. Sıva boşlukları alçı ile doldurulur ve mala yardımıyla düzeltilir. Alçı iyice sertleşince pürüzlü kısımlar spatula ile düzeltilir. İç köşelerin düzeltilmesi işlemi iç köşe malası ile yapılır. Duvarın diğer bölümleri için alçı rendesi kullanılır. Bu şekilde düzeltme işlemleri yapılarak yüzeyler düzgün bir şekilde alçı ile kaplanır. Binanın boya ve badanadan önce ilk katmanı olan alçı kısmı bu şekilde tamamlanır.

 

Alçı Sıva Çeşitleri Nelerdir?

Alçı sıva çeşitleri 3 kısımdır. Bunlar sırasıyla şöyledir;

Perlitli sıva ve harçlar

Tarifte yer alan alçı taşı öğütülüp pişirilme işlemi ile oluşturulan bina bölümlerinin fabrikasyon imalatı ya da yerinde yapım işleri için kullanılan katkı malzemelerin kapsayan yapı malzemeleridir. Bu kısım alçı sıvalar tuğla, briket gibi yüzeylerde uygulanmaktadır. Bu tür alçı sıvaları ısı ve yalıtım özelliği açısında çoğaltılmış hazır sıva alçısıdır. İlk kat olarak kagir gibi yüzeylere dökülerek elde edilir.

Saten sıva alçılar

İç mekanlardaki son kat alçının yapıldığı kısımdır. Kaba sıva, alçı levha, alçı sıva ile kaplı olan duvarlar ve kirli boyanmış yüzeylere uygulanan alçıdır. Bir tür boyaya başlamadan önce düzeltme alçısıdır diyebiliriz. Alt katmana kadar inmeye gerek kalmadan yüzeylere yakın yerlere yapılan alçı işlemidir. Daha önce alt katmanı yapılan iç mekanlarda boya işlemi uygulanmadan önce bu işlem yapılır ve sonra boya işlemine geçilir. Boya ya da duvar kağıdı uygulaması yapmadan önce uygun zemini hazırlamak için bu alçı uygulanır.

Makine sıva alçıları

Beton, briket, tuğla gibi malzemeler üzerine uygulanan inşaat malzemesi olarak uygulana sıva alçısıdır. Diğer alçılara gerek kalmadan bu alçı uygulandıktan sonra direk boyaya geçilebilir.

 

Alçı Sıva Nasıl Yapılır?

Alçı sıvası nasıl yapılır diye merak edenler için yazımın ilk bölümünde ayrıntılı bir şekilde alçı sıva işlemlerinden bahsetmiştik. Kısaca yeniden hatırlatmak gerekirse alçı işlemi için öncelikle yapılması gereken gerekli malzemelerin temin edilmesi ve bu alanda uzman kişilerin desteğini almaktır. Alçı sıva işlemlerini gerekli teknikleri öğrendikten sonra kişi kendisi de uygulayabilir ama işin uzmanından yardım almak her zaman için en doğrusudur. Alçı sıva işlemi yapacak olan ustalar öncelikle gerekli malzemeleri temin ederler ve sonrasında işe başlarlar. Mekanı görüp incelemek sıva öncesinde nereden nasıl başlanacağı hakkında bilgi edinmemizi sağlar. İşe koyulmadan önce yapının durumunu incelemekte fayda vardır. Gerekli incelemelerden sonra alçı işlemi uygulamadan önce yüzey sıva işlemine hazır hale getirilir. Nasıl olacağını yukarıda anlatmıştık. Toz, kir, çatlak, delik gibi oluşumlardan arındırılan ve gerekli telafileri yapılan binaların yüzeyine hazırlanan alçı karışımından sürülmeye başlanır. Alçı sıvası yaparken yüzeyin düzgün şekilde olması için mala, alçı rendesi gibi malzemelerden yararlanılmalıdır. Ustalar gerekli alçı sıva malzemelerini gerektiği yerde kullanarak düz ve pürüzsüz bir yüzey elde edinceye kadar sıva düzeltme işlemleri uygularlar. Alçı sıva işlemi bitince yüzeyin kuruması beklenir. Alçı sıva yapılan ve düzleştirilen yüzeyler kuruduktan sonra boya badana işlerine geçilir.

 

Alçı Sıva Uygularken Nelere Dikkat Edilir?

Alçı sıva uygulaması yapılırken bazı noktalara dikkat etmeniz sorunsuz bir alçı sıva uygulaması yapmanız için gereklidir. Alçı sıva uygulamasında dikkat edilecek hususları şu şekilde sıralayabiliriz:

· Hazırlanan alçının su ve nem gibi durumlardan korunması gerekir.

· Alçı uygulamadan önce alçının uygulanacağı yüzeyin hazırlığının iyi yapılmış olması gerekir. Yüzeylerin tozu ve kiri temizlenmeli, varsa çatlakları giderilmelidir. Yüzeyin çok düzgün de olmaması gerekir. Alçının tutması için yüzeylerin pütürlü olması gerekir.

· Kuru olan yüzeyler uygulamadan önce ıslatılmalıdır.

· Boyalı olan yüzeylere çentik atılması gerekir.

· Sıva işleminde çatlakları önlemek için farklı malzemelerin birleşim yerlerinin olduğu yerlere sıva filesi uygulanması gerekir.

· Fazla kalın olan alçılarda ilk katın mastarlanmadan yapılması gerekir.

· Boya aşamasına geçmeden önce alçı sıva uygulanan bölgenin iyi bir şekilde kuruması gerekir. Yaş bir şekilde kesinlikle boyaya geçilmemesi gereklidir. Kuruma olmadan boyaya geçilirse yüzeylerde kabarmalar olabilir. Bu açıdan alçı yapılan yüzeylerin iyice kuruması beklenmelidir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir