Sıva Nedir? Nasıl Yapılır?
Sıva nedir, sıva harcı nasıl yapılır sorularını cevaplandırmaya çalışacağız. İnşaatların kaba hali bittiğinde duvarları sağlamlaştırmak için ince işlere geçmeden önce yapılan uygulamaya sıva denir. Su, çimento ve kum karışımlarından oluşmaktadır, duvarları boyamadan önce yüzeye uygulanmalıdır. Amacı yapıyı su geçişi ve rutubet gibi tehlikelerden korumaktır. Maksimum verim alabilmeniz için dikkatli ve hassas bir şekilde uygulamaya özen göstermelisiniz. Ayrıca sıva ile imalat hatalarını giderebilir, yüzeylerin daha estetik bir görüntüye sahip olmasını sağlayabilirsiniz. Yaygın biçimde kullanılan alçı tipleri bulunmaktadır.
Perlitli sıva alçısı; 5-40 mm aralığında yüzeye uygulanır. Perlitli sıva alçısı, harç ve yapı alçıları işlemden geçirilip öğütülmesiyle elde edilmektedir. Tuğla, briket ve gazbetona uygulayabilirsiniz. Perlitli sıva alçısı, ses ve ısı yalıtımında oldukça etkili ve memnun edici bir sıva çeşididir. En son saten uygulamasına astar oluşturmaktadır.
Saten sıva alçısı; 0,3-1 mm aralığında yüzeye uygulanır. İç mekanlarda en son atılan alçı karışımıdır. Pürüzler ve kusurları gidermede yardımcı olur. Saten sıva alçısı, kaba sıva, alçı levhalardan sonra uygulanabilir. Boya ve duvar kağıtlarına uygun bir zemin hazırlamış olursunuz.
Makine sıva alçısı; Gaz beton, beton, brüt beton, briket gibi malzemeler üzerine uygulanabilir. İdeal, sıklıkla kullanılan bir sıva çeşididir, saten sıva gerektirmeyen boya ve duvar kağıdı uygulayabilirsiniz. Pratik, kolay bir yüzey elde etmiş olursunuz.
Sıva Harcı Nasıl Yapılır?
Sıva uygulamalarında alçı ile yapılan ve harç ile yapılan sıvalar bulunmaktadır. Harç ile yapılan sıvalardan bahsedecek olursak, kaba ve ince sıva olarak ikiye ayırabiliriz. Aynı zamanda serpme işleminde uygulayabilirsiniz. Kaba sıvanın duvarda tutunabilmesi için serpme işlemi uygulanmaktadır. Sıva harcı nasıl yapılır sorusuna peşi sıra harç hazırlarken hangi ölçüleri kullanmalıyız sorusu ile devam ederiz. Serpme sıva işleminde, 1 ölçek çimento, 3 ölçek kum kullanabiliriz. Kaba sıva işleminde, 1 ölçek çimento, 2 ölçek toz kireç, 9 ölçek kum ve ince sıvada, 1 ölçek çimento, 2 ölçek toz kireç, 11 ölçek kum kullanabilirsiniz.
Sıva işlemine başlamadan önce yüzeyin temiz kurumuş olması gerekmektedir. Yüzeydeki çıkıntılar ve pürüzler kazınarak temizlenir. Duvar bitleri betonsa süpürülür, toprak ise kalaslar dizilmeli ve duvar ıslatılmalıdır. Camların ve diğer aksesuarların kirlenmesine engel olmak için sıvadan önce takılmamalıdır. İnce sıva, kaba sıva iyice kuruduktan sonra yüzeyi ıslatılarak vurulur. İleride oluşabilecek sıva çatlaklarını önlemek için ince sıva kaba sıvadan kalın ve fazla olmamalıdır. Yüzeyi mala ile kabaca düzeltebilirsiniz. Fırça ile devamlı ıslatılmalı pürüz ve kusurlar giderilene dek tirfil malası ile sürekli daireler çizilmelidir. Dekoratif tasarıma sahip sıvalar tariflerine göre uygulanmaktadır. Tavan sıvalarında uzun mastar kullanılır.
Sıva Harcı Nasıl Hazırlanır? Sıva Harcı Nasıl Yapılır?
Harç hazırlamak kolay gibi görünsede malzemeleri doğru oranda karıştırmak çok önemlidir. Sıva harcını tuğlalar, tavan, şap gibi işlemlerde uygulamak mümkündür. Sıva ve yüzey kaplamalarında önemli unsurlar vardır. Bunlar; yüksek elastikiyet, düşük ısıl genleşme, yüksek yapışma kabiliyeti, düşük kılcal su emme, yüksek buhar geçirgenliği ve hava koşullarına dayanıklılık olarak sıralanabilir. Görüldüğü üzere sıva dışarıdan kolay bir iş gibi görünse de kendi içerisinde bir çok detaya ve hassasiyete sahiptir. Evlerimizde, işyerlerimizde ve tüm mimari projelerde sıva son derece önemlidir. Profesyoneller bu farkındalığa uygun çalışmalar gerçekleştirmelidirler.
Sıva Nedir? Dış Sıva-İç Sıva Nasıl Yapılır?
Sıva nedir, sorusunu detaylarıyla incelemeliyiz. Sıva iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Mineral sıva uygulamalarında, sıva karışımlarında veya uygulama sırasında meydana gelebilecek aksilikler ve dikkatsizlik sonucunda istenilen sonuç elde edilemeyebilir. Durum hem kullanıcı hem profesyoneller için can sıkıcı olabilir. Karışım ölçeklerine yazımızın ilk kısımlarında değinmiştik. Bu ölçekler verimli bir iş için önemli değer taşımaktadır. Dış sıva için binanın derisi benzetmesini kullanabiliriz. Binayı en zorlu iklim koşullarından ve diğer zararlı dış etkenlerden korur. Bütün fonksiyonların doğru işlemesi için tamamen duvar yapısına uygun bir yöntem uygulamalısınız. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile çeşitli sıva ve bunları test edebilecek yöntemler geliştirilmiştir. Hazır sıvalara piyasada rastlanmaktadır. İç duvarlara yapılan sıva iç sıvadır. İç sıvalar alçı esaslıdır. Eğer pencereler takıldıysa sıva esnasında koruyucu bantlar yapıştırılmalıdır. Sıva alçısı hazırlanmadan önce duvar ve tavanlardaki çapaklar temizlenmelidir. Sıva alçısı hazırlandığında kuru ve sıcak yüzeyleri uygulama öncesi ıslatmalıyız. Keser ile çentikleme yapılır daha sonra çimento su ve kum ile hazırlanan karışım boşluklara sürülür ve kusurlar kapatılır. Farklı malzemelerin birleşim yerlerinde çatlama riskini engellemek için 30 cm genişliğindeki sıva filesini, birleşim yerlerini ortalayacak şekilde sıva harcının üzerine uygulayınız. Uygulama esnasında gerekli iş güvenliği önlemlerini almalı sağlığınıza öncelik vermeyi unutmamalısınız. İşleri hızlı bitirmek hem sağlığınız hem işin kalitesi açısından güvenilir olmayacaktır. Zamanı ve malzemeyi dikkatli bir şekilde planlayarak uygulamalısınız. Sıva alçısını spatula ile ano çıtasının yapıştırılacağı doğrultu boyunda duvar yüzeyine uygulayınız. Ano çıtalar yüzeye 120-200 cm aralıklar ile yapıştırılmalıdır. Çıtaları yapıştırırken teraziyi getirmelisiniz, duvarların yamuk olmasını istemeyiz. Sıva profilini makasla gerektiği kadar kesiniz. Duvar köşelerinde ano çıtası işlevi gören sıva profilini harç yardımıyla yerleştiriniz. Köşeleri de teraziye almayı unutmayınız. Sıva küreğine alınan sıva alçısını aşağıdan yukarıya bastırarak uygulayınız. Duvar yüzeyini bu şekilde kaplayınız. Alüminyum bıçak mastar ile aşağıdan yukarıya bastırarak mastarı çekiniz. Mastardaki fazla sıva alçısını mala ile temizleyiniz. Alçı sertleşmeye başladığında ano panoları sökünüz boş kalan kısımları sıva alçısı ile doldurunuz. Son olarak yüzeyin düz olması için sıva ve saten alçıyı eşit oranda karıştırınız. Çelik mala ile yüzeye karışımı 1,5 mm kalınlığında uygulayınız. Alçı sertleştikten sonra pürüzleri spatula ile düzeltiniz. İç köşeleri köşe malası ile düzeltiniz. Sonra kurumasını bekleyebilir ve üzerine işlem uygulayabilirsiniz.
Sıva Çatlağı Nasıl Giderilir?
Sıva çatlağı nedeni ile zamanla duvarlarınızda kötü bir görünüm oluşabilir. Özellikle değişen hava şartları duvarlarınızda sıva çatlağı oluşmasına neden olabilir. Bu gibi durumlara erkenden müdahale edilmelidir. Eğer çatlak zamanla çok büyüdüyse ve daha büyük çatlaklara neden oluyorsa bunun için kullanılacak en mantıklı ve kullanışlı malzeme alçıdır. Sıva çatlağını kapatmak için gerekli olan malzemeler şunlardır; alçı, astar, duvarla aynı renkte boya, boya fırçası ve mala. Başlangıçta alçınızı su ile güzelce karıştırmalı sıva çatlağına özenle içini doldurarak uygulamalısınız. Daha sonra mala ile yüzeyi düzeltmeli bu işlemden sonra alçılı yüzeye astar sürmelisiniz. Bir süre bekledikten sonra sıva çatlağını kapattığınız bölgeye boya uygulamalısınız. Özellikle eski yapılarda veya binanın temele düzgün bir şekilde oturduğu durumlarda yüzeyin gevşemesi ile sıva çatlağı ve boyalarda dökülmeler meydana gelmektedir. Bu durum izolasyon sorunlarına, su sızmalarına ve rutubete neden olabilir. Sıva çatlağını önleme ve onarma tekniklerini sizlerle paylaştık. Aynı zamanda sıva nedir, sıva alçısı, sıva harcı nasıl hazırlanız konularına elimizden geldiğinde değinmeye çalıştık. Sıva yaparken planlı ve özenle yapılan işler sizleri mutlu edecek zaman geçtikçe sık sık çatlaklar ve eskimeler ile karşılaşmanızı engelleyecektir.