Sıva, uygulandıkları yapının düzgün görünmelerini ve yapı malzemelerini örtmelerinin yanı sıra, yapının tamamını olumsuz hava koşullarından ve çevre faktörlerinden korumak amacıyla yapının iç ve dış yüzeyine uygulanan koruyucu bir katmandır.
Yapı taşıyıcı eleman ve duvar yüzeylerini boya veya son imalat aşamasına getirmek için çok değişik tür ve özellikte sıvalar kullanılmaktadır.
Sıvalar, taşıyıcı eleman ve duvar yüzeylerinde uygun düzgünlüğün sağlanması, dekoratif açıdan istenilen görüntünün elde edilmesi, ısı yalıtımı ve betonarme taşıyıcı elemanların korunması gibi hususlarda yapılara fayda sağlamaktadır.
Sıvaların Genel Özellikleri
- Sıvalar uygulanan yüzeye yapışarak yüksek tutunma kabiliyeti göstermelidir.
- Duvarı iç ve dış etkenlerle birlikte kendi bünyesindeki fiziksel, kimyasal ve mekanik zararlı etkilerden korumalıdır.
- Sıvalar gelen suyu kendi bünyesine almaması için yüzeyi kaygan olmalı, küfe ve rutubete karşı dayanıklı olmalıdırlar.
- Isı değişimleri esnasında çatlama olmaması için sıvalar genleşme ve büzülme yapmamalıdırlar.
- Sıvalar yüzeyine yapılacak boyanın rengini bozan kusma türü reaksiyonlar yapılmamalı, duvarın hava ve nem sirkülasyonunu sağlayacak derecede gözenekli olmalıdır.
- Sıvalar hacim değişikliklerinde çatlamalara engel olacak kadar esnek olmalı ve yeterli mukavemete sahip olmalıdır.
- Yapılarda kalıp ve duvar işçiliğindeki hatalara göre yer yer 10 cm’ye varan sıva kalınlıklarına rastlanabilmektedir. Sıvalar düzgün yüzey elde etmek amacıyla taşıyıcı özelliği olmayan sadece detay malzemesi olarak yapıda fazladan ölü yükü artırabilmektedir.
- Çimento bağlayıcılı sıvalar plastik kıvamdayken uygulanan yüzeye yapışmalı ve çalışma sırasında işlenebilecek plastik kıvamını korumalıdır. Sertleşmesinden sonra da üzerinde çatlak ve dökülmeler olmadan işlevini sürdürmelidir.
- Sıvalar gözeneksiz olmalı, yüzeyi nefes alabilmeli, duvarı iç, dış ve kendi bünyesinde bulunan fiziksel ve mekanik etkilerden korumalıdır.
Sıva Çeşitleri
Sıva çeşitleri üretim şekillerine, bağlayıcı özelliklerine, uygulanan yüzeye ve uygulanan yere göre 4 ana madde altında incelenebilir.
- Uygulanan Yere Göre Sıvalar
- İç Sıva
- Dış Sıva
- Üretim Şekillerine Göre Sıvalar
- Yerinde Karışım Sıvalar
- Fabrika Üretimi Hazır Sıvalar
- Bağlayıcı Özelliklerine Göre Sıvalar
- Mineral Bağlayıcılı Sıvalar
- Sentetik Bağlayıcılı Sıvalar
- Uygulandığı Duvar Yüzeyine Göre Sıvalar
- Beton Yüzeyi
- Ahşap Yüzeyi
- Tuğla Yüzeyi
- Yalıtım Malzemesi Yüzeyi
- Gazbeton Yüzeyi